Virtuele tour in 3D op je eigen smartphone

Lucien Havermans van Architectuurproducties B.V. laat kopers virtueel door een huis lopen. Dit wordt dé manier om huizen te verkopen of in te richten, is zijn overtuiging. “Leuk en functioneel.” Met je eigen telefoon virtueel in 3D door je nieuwe huis lopen: het is een geweldige ervaring. “Mensen krijgen een enorme glimlach op hun gezicht”, zegt Lucien Havermans, directeur van Architectuurproducties B.V. “Achteraf staan ze vaak even te knipperen met hun ogen. Ze waren echt even in een andere wereld.”

 

Virtuele tour in 3D op je eigen smartphone

 

Mobile Virtual Reality – Nieuwe virtuele ervaring

Mobile Virtual Reality is een nieuwe stap in de wereld van virtuele tours. “Stel je voor. Een klant komt bij de makelaar, en krijgt daar een mooi brilletje met het logo van het makelaarsbedrijf. Daar legt hij zijn eigen telefoon in. Vervolgens kan hij van punt naar punt door de woning lopen. Ieder oog krijgt een eigen beeld, waardoor je ook diepte kunt zien”, vertelt Havermans.

 

Doelgroep

Architectuurproducties B.V. , gespecialiseerd in visualisaties van vastgoedprojecten, biedt Mobile Virtual Reality sinds een paar maanden aan. Onder andere voor architecten, makelaars, projectontwikkelaars, interieurontwerpers of woningcorporaties is het een prachtige tool. Zij kunnen hun klanten vooraf laten zien hoe een woning of bedrijfspand eruit ziet of gaat zien.

 

3D-stereo-effect op je smartphone

“Het enthousiasme is overweldigend, in binnen- en buitenland”, zegt Havermans. “We geven presentaties tot in Azië. Onze klanten zijn vaak verrast dat het systeem niet extreem duur is.” Dat komt omdat je het gebruikt met een eigen smartphone, die je in het brilletje legt voor het 3D-stereo-effect. Of je een iPhone hebt, of een Windows- of Androidtoestel, dat maakt niet uit. Een app downloaden is niet nodig: een link aanklikken volstaat. En ook zonder brilletje kun je je huis bekijken in een telefoon- of op een computerscherm, zonder de stereo-functie.

 

360-graden fotomateriaal

De mogelijkheden zijn groot. Bij een bestaande woning is het mogelijk om 360-graden fotomateriaal te gebruiken. Zo kan bijvoorbeeld een makelaar op zijn kantoor al een aantal woningen aan een koper laten zien. “Zo filter je vooraf de klanten uit die, als ze een woning zien, toch vinden dat hij tegenvalt.”

“Je hoeft dan alleen de woning te bezichtigen met klanten die een perfecte match zijn voor een woning. Dat scheelt makelaars ontzettend veel tijd. Bovendien kunnen klanten het brilletje meenemen, en thuis de woning nog eens bekijken of aan anderen laten zien. De bril is een leuke giveaway voor de makelaar”, vertelt de directeur van Architectuurproducties.

 

Fysiek bezichtigen niet langer noodzakelijk

Voor woningcorporaties geldt hetzelfde. Zij sparen tijd uit doordat huurders niet meer elke woning fysiek hoeven te bezichtigen. “De investering in Mobile Virtual Reality verdien je zo terug”, stelt Havermans.

Bij nieuwbouwprojecten en renovaties toont het systeem een hoogwaardige grafische weergave van het eindresultaat. “In het verleden had je een plattegrond. De ene klant kan daar goed mee uit de voeten, de ander vindt het moeilijk om die te lezen. Dan kun je een maquette laten bouwen, maar die heb je maar één, en waar zet je die neer? Hij is niet op afstand te gebruiken”, vertelt Havermans.

“Ook een animatie is relatief statisch. Je kunt niet beslissen waar je heen gaat.” Bij Mobile Virtual Reality kan dat wel: door naar het pijltje op de trap te kijken, ga je ook daadwerkelijk naar boven.

 

Tot in detail inrichten

Ook voor interieurontwerpers is de virtuele tour met Mobile Virtual Reality een uitkomst, weet Havermans. Een ruimte is tot in detail virtueel in te richten. Een restauranthouder kan zo bijvoorbeeld vooraf kijken of hij tevreden is met de nieuwe inrichting van zijn zaak. “Je ziet de structuur van materialen, je ziet glans en het effect van de lichtinval. Het is nog beter dan real life”, lacht Havermans. “Het enige dat ontbreekt, is de geur van het eten.”